Default_logoOPEN EINDE Een studie- en inspiratiedag rond kunst, welzijn en nieuwe afscheidsrituelen


Hoe kunnen nieuwe afscheidsrituelen op een goede manier worden vormgegeven in een seculiere of interreligieuze context?

Hoe kunnen kunstenaars en wetenschappers bijdragen tot de ontwikkeling van welzijnsbevorderende alternatieven?

De vakgroep Architectonisch Ontwerp (KASK – School of Arts) en het expertisecentrum Mix!t (Faculteit Mens en Welzijn) organiseren een studiedag over de nood aan nieuwe rituele praktijken. Traditionele rituelen zijn vandaag in grote en toenemende mate uit onze cultuur verdwenen, en toch zien we een behoefte aan betekenisvolle nieuwe vormen van afscheid nemen. De kruisbestuiving tussen kunst, welzijn, hernieuwde zingeving en alternatieve afscheidsrituelen staat centraal in de studie- en inspiratiedag OPEN EINDE. 

Wij kijken uit naar stimulerende discussies, creatieve workshops en een inspirerende dag om ideeën uit te uitwisselen over de hernieuwde betekenis en co-creatieve ontwerpen van nieuwe afscheidsrituelen in de huidige samenleving.

 

Programma

8u30-9u00: Onthaal en registratie 

09u00-09u10: Jan De Pauw (HoGent) Welkom

09u10-09u40: Eva Vens (HoGent) Culturen en rituelen

09u40-10u25: Peter Nissen (Centrum voor Thanatologie - Radboud Universiteit) Het einde van een vocabularium

10u25-11u10: Joris Van Poucke (HoGent) Nieuwe rituelen: behoefte en welzijn 

11u10-11u25: PAUZE 

11u25 – 12u10: Koen Van Synghel (KU Leuven) Betekenis van rouwmonumenten

12u10-13u00: LUNCH

13u00-14u30: Workshops en Films (parallelle sessies)

Mette Van der Sijs (De Ode)Mette van der Sijs is theatermaker, performer en begrafenis ondernemer. Samen met Liesbet Gritter richtte ze het theatergezelschap Kassys op in 1999 (www.kassys.nl). Ze hebben samen de wereld rondgereisd met hun grappige, hybride voorstellingen die teksttheater, film en installatiewerk met elkaar verbonden. In 2012 nam Kassys een sabbatical en volgde Mette V an der Sijs een opleiding als uitvaartondernemer in Zwolle. Momenteel werkt Mette enkel als begrafenisondernemer in Amsterdam bij de ODE (www.ode-uitvaartbegeleiding.nl). Mette laat je tijdens haar workshop een inkijk nemen in het leven van de begrafenisondermer en bied je een antwoord op al je vragen met betrekking tot dit onderwerp.

Greet Chielens(Dood-gewoon) Wakes, rozenkransen, de kisting, het groeten van de kist, het groeten van de familie... Doodgewoon probeert veel van die oude rituelen nieuw leven in te blazen. Ze doen hun aanpak uit de doeken en gaan samen met het publiek op zoek! http://www.dood-gewoon.be

Valentine Kempynck(Banksje) Valentine Kempynck is kunstenaar en kostuumontwerpster in Antwerpen. Ze werkte intens samen met regisseurs als like Paul Koek (Hollandia), Johan Simons (NTGent), Guy Kassiers (Toneelhuis Antwerpen), Ivo van Hove (Toneelgroep Amsterdam), Alize Zandwijk (RoTheater) and Benamin Verdonck. Sinds een paar jaar maakt ze autonoom werk binnen een sociaal artistieke praktijk. Ze ontwikkelt voortdurend manieren om de dood terug een plaats te geven in het leven. In 2010 startte ze het project BANKSJE, waarin ze en oud gebruik uit West-Vlaanderen herintroduceert: het installeren van een steen op het dak als een symbolisch klein bankje om een dode vriend of familielid te eren. Dit oud gebruik is voor haar de basis van haar werk. Zij installeert BANKSJE bij particuleren, scholen, organisaties en bedrijven. Op deze studiedag geeft Valentine een lezing over BANKSJE en gaat ze met de studenten in gesprek over rouw, afscheid en (kunst)praktijk. http://www.valentinekempynck.be

Jorge León (film: Before We go) Drie mensen waarvan het levenseinde nadert ontmoeten choreografen, acteurs en musici. Ze nemen deel aan een unieke ervaring   met muziek, dans en stilte. Hun reis wordt een eerbetoon aan de fragiliteit van het mens-zijn, tussen realiteit en voorstelling, de tragedie van het lichaam en de vrijheid van de geest. Samen ondervragen ze hun relatie met de dood.

Dries Warlop (Houtd) Dries Warlop is (meubel)ontwerper onder de naam Houdt. Dries werkt met een grote passie voor hout en een duurzame interesse in het hergebruiken van afgedankte materialen. Op OPEN EINDE geeft hij als workshop een interessante denk- en schetsoefening rond het ontwerpen van doodskisten. www.houtd.be

14u30-14u45: PAUZE

14u45-15u30: Andy Malengier Gedenkmonumenten en landschapsarchitectuur 

15u30-16u15: Christel Stalpaert (UGent) Theater en traumaverwerking: van effect naar affect

16u15-17u00: Ronde tafel met Barbara Raes (Hogent), Lut Celie (De Bleekweide), Peter Nissen (Radboud Universiteit), Christel Stalpaert (UGent), Patrick Allegaert (Museum Dr. Guislain)

 

 

 

Standaardticket: studiedag en workshop Mette van der Sijs (€35.00) - Sold out
Standaardticket: studiedag en workshop Valentine Kempynck (€35.00) - Sold out
Standaardticket: studiedag en workshop Dries Warlop (€35.00) - Sold out
Standaardticket: studiedag en film 'Before we go' (Jorge Léon) (€35.00) - Sold out
Standaardticket: studiedag en workshop Greet Chielens (sessie 1) (€35.00) - Sold out
Standaardticket: studiedag en workshop Greet Chielens (sessie 2) (€35.00) - Sold out

Sales stopped

Address


Zwarte Zaal
Louis Pasteurlaan 2
9000 Gent

Google maps »